Familia este cea mai importanta ancora din viata noastra. Datorita ei ne trezim dimineata si incepem o noua zi plini de energie, datorita ei ne facem planuri de viitor si tot datorita ei ne umplem viata de bucurie. Uneori insa uitam sa ne intoarcem asupra celor dragi si sa petrecem cateva momente frumoase impreuna… si aici vorbim nu numai de sot sau sotie si de copii nostri, ci mai ales de parinti, bunici, frati, verisori, unchi si matusi, altfel spus familia largita dar atat de apropiata.

O sedinta foto alaturi de toti, sau macar de o parte a acestora, poate fi un prilej extraordinar de a petrece timp de calitate impreuna, care va crea amintiri unice, la propriu si la figurat.

Fotografierea unei familii nu este un lucru foarte simplu de realizat de catre un fotograf, insa unul profesionist va stii cum sa surprinda esenta si legatura stransa intre membrii acesteia. Oricine poate apasa pe un buton si face in acest fel o poza, insa talentul si experienta unui specialist se va observa de fiecare data. Acesta va pune in evidenta personalitatea fiecaruia si relatiile existente in cadrul grupului prin modul de organizare si posturile alese.

Poza in grup largit. Daca familia este numeroasa si se regasesc in cadrul grupului mai multe generatii – bunici, parinti, copii si nepoti – atunci tabloul trebuie sa evidentieze aceste diferente. In general este indicat ca persoanele in varsta sa fie asezate in centrul grupului, eventual pe un scaun sau fotoliu ori canapea (daca sunt mai multe persoane), apoi cei mai tineri in spate si in lateral, in timp ce copiii vor fi asezati in fata. Un astfel de grup nu trebuie sa aiba o forma compacta, foarte stransa, ci cat mai naturala si mai relaxata. Fotograful va stii sa aseze persoane mai mari de statura in laterale, dar si sa ii organizeze in functie de relatii dar si tinuta.

Tinuta este asadar importanta, iar cand este vorba de un grup numeros, atunci aceasta devine o componenta ce trebuie discutata in prealabil. Astfel persoanele in cauza nu trebuie sa se imbrace foarte diferit, dar nici toti la fel. Fiecare individ isi va pastra personalitatea, insa grupul trebuie sa aiba un aspect unitar si in concordanta cu locatia.

Pe langa aceste imagini clasice, daca le putem spune asa, pot fi realizate foarte multe alte fotografii, de la cele surprinse in momentele de pregatire pana la cele de gingasie intre copii si parinti, bunici si nepoti, soti intre ei, cu alte cuvinte acele momente de apropiere pe care oamenii le au in mod natural, dar care sunt cu atat mai frumoase si mai demne de pastrat in amintire.

Leave a Comment