Marturiile reprezinta suveniruri pentru cei care participa la eveniment, in semn de multumire. Se pot oferi cu diverse ocazii, precum nunta, petreceri aniversare ori botez.

Traditia marturiilor s-a nascut in tarile din Europa Centrala, unde, in semn de apreciere, invitatilor la eveniment le erau oferite dulciuri, prajituri ori bomboane. Acestea din urma, 5 la numar, semnificau cele mai importante elemente dintr-o casnicie: longevitate, fertilitate, fericire, bunastare si sanatate.

Cele mai raspandite marturii sunt diverse obiecte, cu o anumita semnificatie. De exemplu, la nuntile din Grecia, marturiile constau in 5 migdale glazurate. Numarul face trimitere la trainicia casatoriei. Fata necasatorita care isi va pune sub perna aceste migdale, il va visa pe cel care ii va fi sot. Se considera ca gustul dulce-amarui al migdalei este asemanator vietii de dupa casatorie: dulce-amaruie, cu bune si cu rele.

La nuntile din Italia, migdalele inseamna urarile de bine ale mirilor pentru invitati, in timp ce in Anglia marturiile erau reprezentate de cutii confectionate din materiale pretioase, precum aurul si argintul, decorate cu pietre scumpe. In timp, aceste metale au fost inlocuite cu alte materiale mai ieftine si mai putin pretentioase.

In tara noastra, traditia presupune ca invitatilor la nunta sa li se prinda in piept cocarde cu flori. Unii miri ofera pe langa acestea marturii alcatuite din: flori de cristal, diverse accesorii sau obiecte decorative ori chiar mici rame foto. In zona Ardealului, marturiile sunt prajituri facute in casa.

Deoarece trendul marturiilor a luat un avant considerabilin ultimii ani si in Romania, au aparut tot mai multe magazine de profil, atat cu sediu fizic, cat si in mediul online.

Mirii pot alege sa puna marturiile pe mese inainte ca petrecerea sa inceapa, sa le inmaneze invitatilor cand acestia ajung la eveniment sau chiar sa le trimita la intoarcerea din luna de miere.

Cuplurile care isi doresc ceva deosebit, pot opta pentru marturii personalizate cu numele lor. Unii fotografi s-au adaptat la nevoile mirilor si au creat pachete care includ fotografii instant cu fiecare participant la nunta. Apoi fotografiile sunt inmanate la plecarea fiecarui invitat.

Pretul marturiilor variaza in functie de dimensiuni si de materialele folosite.

Marturiile de botez pot fi diverse figurine, obiecte personalizate sau chiar semne de carte. Acestea se trimit si celor care au oferit daruri celui mic, dar din diverse motive, nu au putut participa la petrecere. Se crede, de asemenea, ca marturiile sunt purtatoare de noroc celui care le primeste.

Foarte multi parinti prefera pentru botezul copilasului marturii sub forma unor rame foto simpatice. Solutii sunt si pentru cei care nu-si doresc ceva sofisticat. Marturiile rustice sunt saculeti de panza care pot fi umpluti cu bomboane ori cu ierburi aromate. Pot fi apoi accesorizati cu material textil pe care sa fie scris numele copilului.

O varianta de efect este reprezentata si de borcanele rustice, cu diverse umpluturi, de la dulceturi pana la bomboane.

Indiferent care va fi optiunea, este important sa primeze bunul gust, pentru ca si amintirea evenimentului sa fie placuta.

Leave a Comment